Чашечка запашної кави на виніс, що може бути краще впродовж робочого дня? Погодьтесь, ритуал споживання цього напою для більшості вже увійшов у звичку. Але чимало людей замислювалося про те, що після нього залишається катастрофічна кількість відходів у вигляді паперових стаканчиків, котрі по суті неможливо утилізувати?

Насправді паперові стаканчики неможна назвати екологічним одноразовим посудом. Здатність затримувати рідину картонний або паперовий посуд отримує завдяки тонкому прошарку плівки. Окремо і папір, і плівка - переробні матеріали, але їх тандем ускладнює це завдання, так як плівку перед переробкою необхідно відокремити. Також паперові стаканчики виготовляються з первинної сировини. Це пояснюється тим, що тонкий шов стаканчика стикається з гарячою водою та може виділяти токсичні речовини. Відповідно матеріал повинен бути виготовлений із первинної целюлози.

Що виходить у результаті? Паперові стаканчики - первинна сировина одноразового використання, яка ще й не підлягає переробці. Здавалося б, що виходу немає ... Але ж можна перейти до використання екологічних склянок із метою зменшення шкідливого впливу на навколишнє середовище від одноразового посуду, як це запропонували в столиці Німеччини!

В експерименті по багаторазовому використанню чашок взяли участь 12 кав'ярень Берліна. Суть експерименту в так званій "депозитній системі" багаторазового використання стаканчиків. Тобто в цих кафе пропонують напої на виніс в бамбукових чашках. Відвідувач платить 4 євро застави за посуд - і стакан його на кілька днів. Потім володар стаканчика приносить його для утилізації та заставна сума йому повертається.