У нашій країні ситуація із зберігання та утилізації небезпечних відходів, зокрема люмінесцентних ламп, поки ще дуже далека від вирішення. Легковажне ставлення до цього питання тягне за собою серйозні наслідки для навколишнього середовища. Так що ж є таке в люмінесцентних лампах, що не дозволяє їх просто викидати у відро для сміття?

Для початку хочеться згадати якості цих ламп, що сприяли міцному закріпленню їх у нашому житті. Люмінесцентні лампи в чотири рази більш енергоефективні, ніж поширені лампи розжарювання, та й служать вони тривалий час - до 10 000 годин. Тому їх ще називають енергозберігаючими, адже дійсно дозволяють економити на оплаті електроенергії, яка дорожчає кожні півроку. Однак потрібно уважно ставитися до відпрацьованої лампи. Справа в тому, що всі люмінесцентні лампи містять від 3 до 5 мг ртуті, котра відноситься до 1-го класу токсичних відходів, тобто найвищого класу небезпеки. З огляду на це, лампи вимагають певних умов для зберігання, експлуатації та утилізації. Згідно з санітарними нормами відходи, що містять ртуть, повинні перевозитися на комплекси складування спеціалізованими ліцензованими організаціями, такими, як компанія «УкрЕкоПром». Розміщення подібних відходів на полігонах твердих побутових відходів категорично забороняється!

Токсичний люмінофор з ламп (елемент, за допомогою якого ультрафіолетове випромінювання в лампі перетворюється у видиме світло) не має ні смаку, ні запаху, до того ж легко поширюється в повітрі, вражаючи центральну нервову систему людини, нирки, печінку, ШКТ. Потрапляючи на звалище, а потім до ґрунтових вод, люмінофор, в якому ще залишаються залишки ртуті, перетворюється в більш небезпечне стійке з'єднання — метил-ртуть.

Подбайте про своє здоров'я, здоров'я близьких і оточуючих! Не викидайте люмінесцентні лампи в сміттєвий бак! Тим самим зробите свій внесок у збереження нашої природи.